Post by Yin Yang on Jan 7, 2007 10:31:17 GMT -5
Voor het nieuwjaarsinterview werd het webteam dit jaar ontvangen in de burelen van de NV Phlips. Dat onze kersverse voorzitter groenwit bloed door de aderen heeft stromen, daar twijfelden al weinig Racingers niet meer aan. Bij de aankomst en het ontvangst in de vergaderzaal van zijn bedrijf werd dat vermoeden eens te meer bevestigd. Door de Racingvlaggen, krantenknipsels, foto’s en posters door konden we amper zien welke verfkleur er tegen de muur hangt. De champagne werd ontkurkt, Edmond zette zich neer en we startten een gesprek dat enkele uren zou duren.
Door de omvang van het interview bieden we u het in twee delen aan. U zal zien dat mijnheer Phlips de hete angijzers niet uit de weg gaat. Veel leesplezier met het meest groenwitgetinte interview van het jaar.
Deel 1: De terugronde
Het vorige nieuwjaarsinterview stond nog op onze hoofdpagina toen Jean-Marie Dedecker in de krant liet verstaan dat er een gemeenschappelijk stadion kwam in Mechelen.
E.P: “Wij hebben dat samen met de supporters toen ook in de krant mogen lezen. Niemand binnen het bestuur was er van op de hoogte. Nadien is men op de Beheerraad de plannen komen toelichten maar die waren heel vaag. De bedragen die werden genoemd leken me niet realistisch en de locatie (voor de Neckerhal) onhaalbaar. Daar is volgens mij niet genoeg plaats voor zo’n stadion. De man die voor ons dat dossier opvolgde was en is Jean Goyvaerts. Nadien werd het stil en een paar weken voor de verkiezingen werden we opnieuw gecontacteerd. Het gemeenschappelijk stadion was een programmapunt van enkele partijen en dat werd ons dan op dat ogenblik officieel bekendgemaakt. Jean volgt het dossier verder op en hij rapporteert aan de Beheerraad. Mij lijkt het eerder een urgente zaak voor K.V.. Ik ken hun stadin want ik heb er de noodtribune gezet. Dat stadion voldoet amper aan de veiligheidseisen. Halverwege de jaren tachtig werd hun stadion door de commissie Margot al eens afgekeurd. Uiteindelijk is het mijn bedrijf geweest dat er het nodige heeft gedaan. Voor alle duidelijkheid: het geld dat ik daarmee verdied heb is integraal naar Racing gegaan (lacht).”
Wat is het standpunt van Racing aangaande dat gemeenschappelijk stadion?
E.P: “Racing is geen vragende partij voor een gemeenschappelijk stadion. Kijk (wijst naar een foto waarop onze hoofdtribune staat), da’s toch een van de mooiste tribunegevels in België? Racing zal in dat dossier dus zeker niet het inititatief nemen, maar we zullen wel steeds luisteren. We nemen een afwachtende houding aan maar we moeten ook realistisch zijn. Ons stadion kost ons veel aan onderhoud. De 75.000 EUR die we er jaarlijks aan uitgeven, zou ik liever in spelers kunnen investeren. Ons stadion is ook niet klaar voor tweede klasse. Een promotie zou ons heel wat extra centen kosten aan renovatiewerken. Daarom zullen we steeds luisteren naar de vorderingen in het dossier van het gemeenschappelijk stadion. Onze toekomstige generaties mogen ons niet verwijten dat we de boot gemist hebben. Moest Racing er ooit in meestappen, dat zal dat hoe dan ook betekenen dat Racing er een goeie zaak mee doet. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat wij eigenaar blijven van onze gronden, dat er een nieuw jeugdcomplex komt en dat Racing volledig gelijkwaardig wordt behandeld als KV mbt de gebruiksvoorwaarden van het stadion.”
Ondertussen zijn de drie gedenkboeken op tafel beland en worden de verschillende locaties opgezocht waar Racing in de loop van de geschiedenis ooit gevoetbald heeft. “Marcel Leemans heeft dit boek (heeft het gedenkboek uit 1929 vast) een paar jaar geleden nog gevonden op een rommelmarkt. Hij heeft er toen 150 EUR voor betaald!”, laat Edmond terloops weten.
De volgende mijlpaal in 2006 was het ontslag van Patrick Asselman.
E.P.: “Patrick nam ook op het einde van het vorige seizoen over van zijn voorganger. We hadden dat seizoenseinde 9 wedstrijden gespeeld onder Asselman en 1 wedstrijd gewonnen. Tijdens het tussenseizoen werd de vraag gesteld of het opportuun was om verder te gaan met Patrick. Joël heeft Patrick toen gesteund en we hebben toen beslist om met Asselman verder te werken. Het seizoen gaat dan van start en op een gegeven moment zie je dat de punten uitblijven en dat we op de degradatieplaatsen afstevenden. Dan is er weer de vraag gesteld of een ontslag van de trainer niet aan de orde was. Op dat ogenblik begon Racing terug te winnen, thuis tegen Waregem en in Aalst, en was het degradatiegevaar geweken. Uiteindelijk werd het dan toch weer warm en hebben we de beslissing genomen om Patrick te ontslaan. Er was onenigheid in de groep, de degradatie wenkte, het was tijd om in te grijpen. Met Colin en Marc hebben we ons dan vrij snel kunnen verzekeren van het behoud.”
Even later brachten we het nieuws dat de NV Phlips stopt al shoofdsponsor. Velen dachten dat u het voor bekeken hield op Racing.
E.P.: ”Haha, helemaal niet waar. Ik heb altijd Racing financieel gesteund en ik wilde dat op dat ogenblik ook blijven doen, maar dan wel enkel voor de jeugd. Kijk, toen ik de kalender in handen kreeg van de jeugdploegen zag ik daar sponsors op staan die helemaal niet betaald hadden. Hun naam blijft wel een heel jaar op die kalender staan. Toen heb ik gezegd om zelf volledig de jeugd te sponsoren en dat men voor het eerste elftal op zoek moest gaan naar een nieuwe sponsor. Ik vul eigenlijk de gaten op in de sponsoring van de jeugd. Ik sponsor de jeugd al van in 1975 trouwens, dus ik weet wat ik sponor. Luc Lens en Jean Goyvaerts hebben me overtuigd om in de Raad van Bestuur te blijven en om voorzitter te worden de Racinger, de vzw die de commerciële belangen behartigt van Racing.
Ik zit al langer in het bestuur hoor. Ik zal zomaar niet weggaan. Wist je dat ik in het bestuur ben terechtgekomen naar aanleiding van de nasleep van onze Georgiërs? Vic en Fons kwamen me toen vragen of ik in het bestuur wou komen en ik heb toen drie weken bedenktijd gevraagd. Ik heb toen in mijn zog Marcel Leemans meegetrokken en ik denk dat ik mag zeggen dat wij samen Racing gered hebben van een diepe val. Vorig jaar pas is die zaak van de Georgiërs voor het gerecht volledig afgehandeld. Men heeft nog gevraag of Racing schadevergoeding wilde eisen, maar we hebben besloten om er gewoon een streep onder te trekken en die zaak te vergeten. De nasleep van de Georgische periode was een cruciale fase voor het verder bestaan van Racing, maar in de zaak rond Pauwels Trafo was het ook heel nipt hoor.”
Tijdens het tussenseizoen werd een volledig nieuw team gekocht.
E.P.: “Joël was dit seizoen verantwoordelijk voor het transferbeleid. Van Marcke had zich toegelegd op het preminiementornoooi. Zo’n sportieve aardverschuiving moeten we in de toekomst proberen te vermeiden. Vanaf nu moeten we verder bouwen op het huidige team. Het is een jonge beloftenvolle groep waarin ik geloof want er zitten verschillende goeie spelers tussen. We gaan dan ook vanaf volgende week werk maken van de contractverlengingen. Andrews heeft van al die nieuwe spelers ondertussen een hechte groep gemaakt en dat is een verdienste. Vanaf nu zullen we het sportieve beleid in handen leggen van een technisch directeur. We zijn actief op zoek naar een geschikte kandidaat en er zijn al verschillende contacten. Zijn takenpakket staat vast. Hij zal verantwoordelijk worden voor de scouting, de jeugd en de transfers. Hij mag spelers voordragen aan de Raad van Bestuur en wij zullen dan de onderhandelingen voeren met de spelers. Vroeger waren we net iets te afhankelijk van managers die met spelers kwamen aandraven omdat we niet beschikten over een uitgebreid scoutingsnetwerk. Het gebeurde dan al wel eens dat Racing een speler moest aantrekken die het op voorhand niet had zien spelen. Het sportieve beleid zal hoe dan ook door de nieuw aan te stellen technisch directeur worden uitgetekend.”
De eerste flessen zijn op. Tijd voor Edmond om enkele nieuwe te ontkurken. De man die vroeger op twaalfjarige leeftijd met zijn fiets Racing volgde naar Tubantia, Merksem en zelfs naar Gent, verdwijnt even om nadien met een nieuwe lading sprankelende drank ten tonele te verschijnen
In augustus organiseerde Racing haar eerste internationale jeugdtornooi. Het werd een succes.
E.P.: “Sinds ik in het bestuur zit, heb ik drie voorzitters gekend op Racing. Alle drie hadden ze hun kwaliteiten. Fons heeft een financiële verdienste omdat hij een multinational als hoodsponsor heeft kunnen binnenhalen op Racing. Marcel is er in geslaagd om de rust te doen wederkeren op Racing na het Georgisch avontuur, eveneens een grote verdienste en hij heeft ons naar het 100-jarig bestaan geleid. Marcel heeft Joël toen voorgedragen als zijn opvolger en van die drie voorzitters was Joël degene met het meeste verstand van voetbal. Het idee om een internationaal jeugdtornooi te organiseren kwam dan ook van hem. Toen hij het idee voor de eerste keer lanceerde op de beheerraad was iedereen onmiddellijk overtuigd. Albert Van Marcke werd aangeduid als tornooidirecteur en het was een fantastische organisatie.
De mensen van Anderlecht hebben me toen gefeliciteerd en ze wilden dolgraag terugkomen. Van Marcke heeft ondertussen ook zijn ontslag aangeboden maar we hebben met hem de afspraak dat hij ook dit jaar het tornooi organiseert. Het gaat dus zeker door en ik kan jullie al vertellen dat er al heel wat contacten zijn met gerenomeerde buitenlandse clubs. Het tornooi zal nog groeien ten opzichte van vorig jaar. Voor onze spelertjes is dat een unieke kans om tegen de toptalenten van hun leeftijd te kunnen spelen. Maar wat me vooral is bijgebleven is dat er in die drie dagen bijna 100 vrijwilligers klaar stonden om te helpen, bijna 100! Dat was een hoopgevend signaal. Tijdens de organisatie van Racing 100 en van het jeugdtornooi kan je medewerkers werven. Je kan zien welk potentieel die mensen hebben om ze nadien in te passen binnen de werking van Racing. Wat dat betreft zit er heel wat jeugdig enthousiasme klaar om ook hun deel in het bestuur van Racing te doen. Een Chrisophe ***** bijvoorbeeld, die op de Racing 100-vieringen en het jeugdtornooi en in zijn functie als pers- en communicatieverantwoordelijke toch heeft laten zien dat hij klaar is voor meer.”
Hiermee sluiten we het eerste deel van het interview af. Deel twee verschijnt dit weekend nog en zal de heenronde van het huidige seizoen overlopen. We staan uitgebreid stil bij het ontslag van Joël Hendrickx en Edmon Phlips zal er ook de krijtlijnen in uiteenzetten van het nieuwe beleid.
Door de omvang van het interview bieden we u het in twee delen aan. U zal zien dat mijnheer Phlips de hete angijzers niet uit de weg gaat. Veel leesplezier met het meest groenwitgetinte interview van het jaar.
Deel 1: De terugronde
Het vorige nieuwjaarsinterview stond nog op onze hoofdpagina toen Jean-Marie Dedecker in de krant liet verstaan dat er een gemeenschappelijk stadion kwam in Mechelen.
E.P: “Wij hebben dat samen met de supporters toen ook in de krant mogen lezen. Niemand binnen het bestuur was er van op de hoogte. Nadien is men op de Beheerraad de plannen komen toelichten maar die waren heel vaag. De bedragen die werden genoemd leken me niet realistisch en de locatie (voor de Neckerhal) onhaalbaar. Daar is volgens mij niet genoeg plaats voor zo’n stadion. De man die voor ons dat dossier opvolgde was en is Jean Goyvaerts. Nadien werd het stil en een paar weken voor de verkiezingen werden we opnieuw gecontacteerd. Het gemeenschappelijk stadion was een programmapunt van enkele partijen en dat werd ons dan op dat ogenblik officieel bekendgemaakt. Jean volgt het dossier verder op en hij rapporteert aan de Beheerraad. Mij lijkt het eerder een urgente zaak voor K.V.. Ik ken hun stadin want ik heb er de noodtribune gezet. Dat stadion voldoet amper aan de veiligheidseisen. Halverwege de jaren tachtig werd hun stadion door de commissie Margot al eens afgekeurd. Uiteindelijk is het mijn bedrijf geweest dat er het nodige heeft gedaan. Voor alle duidelijkheid: het geld dat ik daarmee verdied heb is integraal naar Racing gegaan (lacht).”
Wat is het standpunt van Racing aangaande dat gemeenschappelijk stadion?
E.P: “Racing is geen vragende partij voor een gemeenschappelijk stadion. Kijk (wijst naar een foto waarop onze hoofdtribune staat), da’s toch een van de mooiste tribunegevels in België? Racing zal in dat dossier dus zeker niet het inititatief nemen, maar we zullen wel steeds luisteren. We nemen een afwachtende houding aan maar we moeten ook realistisch zijn. Ons stadion kost ons veel aan onderhoud. De 75.000 EUR die we er jaarlijks aan uitgeven, zou ik liever in spelers kunnen investeren. Ons stadion is ook niet klaar voor tweede klasse. Een promotie zou ons heel wat extra centen kosten aan renovatiewerken. Daarom zullen we steeds luisteren naar de vorderingen in het dossier van het gemeenschappelijk stadion. Onze toekomstige generaties mogen ons niet verwijten dat we de boot gemist hebben. Moest Racing er ooit in meestappen, dat zal dat hoe dan ook betekenen dat Racing er een goeie zaak mee doet. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat wij eigenaar blijven van onze gronden, dat er een nieuw jeugdcomplex komt en dat Racing volledig gelijkwaardig wordt behandeld als KV mbt de gebruiksvoorwaarden van het stadion.”
Ondertussen zijn de drie gedenkboeken op tafel beland en worden de verschillende locaties opgezocht waar Racing in de loop van de geschiedenis ooit gevoetbald heeft. “Marcel Leemans heeft dit boek (heeft het gedenkboek uit 1929 vast) een paar jaar geleden nog gevonden op een rommelmarkt. Hij heeft er toen 150 EUR voor betaald!”, laat Edmond terloops weten.
De volgende mijlpaal in 2006 was het ontslag van Patrick Asselman.
E.P.: “Patrick nam ook op het einde van het vorige seizoen over van zijn voorganger. We hadden dat seizoenseinde 9 wedstrijden gespeeld onder Asselman en 1 wedstrijd gewonnen. Tijdens het tussenseizoen werd de vraag gesteld of het opportuun was om verder te gaan met Patrick. Joël heeft Patrick toen gesteund en we hebben toen beslist om met Asselman verder te werken. Het seizoen gaat dan van start en op een gegeven moment zie je dat de punten uitblijven en dat we op de degradatieplaatsen afstevenden. Dan is er weer de vraag gesteld of een ontslag van de trainer niet aan de orde was. Op dat ogenblik begon Racing terug te winnen, thuis tegen Waregem en in Aalst, en was het degradatiegevaar geweken. Uiteindelijk werd het dan toch weer warm en hebben we de beslissing genomen om Patrick te ontslaan. Er was onenigheid in de groep, de degradatie wenkte, het was tijd om in te grijpen. Met Colin en Marc hebben we ons dan vrij snel kunnen verzekeren van het behoud.”
Even later brachten we het nieuws dat de NV Phlips stopt al shoofdsponsor. Velen dachten dat u het voor bekeken hield op Racing.
E.P.: ”Haha, helemaal niet waar. Ik heb altijd Racing financieel gesteund en ik wilde dat op dat ogenblik ook blijven doen, maar dan wel enkel voor de jeugd. Kijk, toen ik de kalender in handen kreeg van de jeugdploegen zag ik daar sponsors op staan die helemaal niet betaald hadden. Hun naam blijft wel een heel jaar op die kalender staan. Toen heb ik gezegd om zelf volledig de jeugd te sponsoren en dat men voor het eerste elftal op zoek moest gaan naar een nieuwe sponsor. Ik vul eigenlijk de gaten op in de sponsoring van de jeugd. Ik sponsor de jeugd al van in 1975 trouwens, dus ik weet wat ik sponor. Luc Lens en Jean Goyvaerts hebben me overtuigd om in de Raad van Bestuur te blijven en om voorzitter te worden de Racinger, de vzw die de commerciële belangen behartigt van Racing.
Ik zit al langer in het bestuur hoor. Ik zal zomaar niet weggaan. Wist je dat ik in het bestuur ben terechtgekomen naar aanleiding van de nasleep van onze Georgiërs? Vic en Fons kwamen me toen vragen of ik in het bestuur wou komen en ik heb toen drie weken bedenktijd gevraagd. Ik heb toen in mijn zog Marcel Leemans meegetrokken en ik denk dat ik mag zeggen dat wij samen Racing gered hebben van een diepe val. Vorig jaar pas is die zaak van de Georgiërs voor het gerecht volledig afgehandeld. Men heeft nog gevraag of Racing schadevergoeding wilde eisen, maar we hebben besloten om er gewoon een streep onder te trekken en die zaak te vergeten. De nasleep van de Georgische periode was een cruciale fase voor het verder bestaan van Racing, maar in de zaak rond Pauwels Trafo was het ook heel nipt hoor.”
Tijdens het tussenseizoen werd een volledig nieuw team gekocht.
E.P.: “Joël was dit seizoen verantwoordelijk voor het transferbeleid. Van Marcke had zich toegelegd op het preminiementornoooi. Zo’n sportieve aardverschuiving moeten we in de toekomst proberen te vermeiden. Vanaf nu moeten we verder bouwen op het huidige team. Het is een jonge beloftenvolle groep waarin ik geloof want er zitten verschillende goeie spelers tussen. We gaan dan ook vanaf volgende week werk maken van de contractverlengingen. Andrews heeft van al die nieuwe spelers ondertussen een hechte groep gemaakt en dat is een verdienste. Vanaf nu zullen we het sportieve beleid in handen leggen van een technisch directeur. We zijn actief op zoek naar een geschikte kandidaat en er zijn al verschillende contacten. Zijn takenpakket staat vast. Hij zal verantwoordelijk worden voor de scouting, de jeugd en de transfers. Hij mag spelers voordragen aan de Raad van Bestuur en wij zullen dan de onderhandelingen voeren met de spelers. Vroeger waren we net iets te afhankelijk van managers die met spelers kwamen aandraven omdat we niet beschikten over een uitgebreid scoutingsnetwerk. Het gebeurde dan al wel eens dat Racing een speler moest aantrekken die het op voorhand niet had zien spelen. Het sportieve beleid zal hoe dan ook door de nieuw aan te stellen technisch directeur worden uitgetekend.”
De eerste flessen zijn op. Tijd voor Edmond om enkele nieuwe te ontkurken. De man die vroeger op twaalfjarige leeftijd met zijn fiets Racing volgde naar Tubantia, Merksem en zelfs naar Gent, verdwijnt even om nadien met een nieuwe lading sprankelende drank ten tonele te verschijnen
In augustus organiseerde Racing haar eerste internationale jeugdtornooi. Het werd een succes.
E.P.: “Sinds ik in het bestuur zit, heb ik drie voorzitters gekend op Racing. Alle drie hadden ze hun kwaliteiten. Fons heeft een financiële verdienste omdat hij een multinational als hoodsponsor heeft kunnen binnenhalen op Racing. Marcel is er in geslaagd om de rust te doen wederkeren op Racing na het Georgisch avontuur, eveneens een grote verdienste en hij heeft ons naar het 100-jarig bestaan geleid. Marcel heeft Joël toen voorgedragen als zijn opvolger en van die drie voorzitters was Joël degene met het meeste verstand van voetbal. Het idee om een internationaal jeugdtornooi te organiseren kwam dan ook van hem. Toen hij het idee voor de eerste keer lanceerde op de beheerraad was iedereen onmiddellijk overtuigd. Albert Van Marcke werd aangeduid als tornooidirecteur en het was een fantastische organisatie.
De mensen van Anderlecht hebben me toen gefeliciteerd en ze wilden dolgraag terugkomen. Van Marcke heeft ondertussen ook zijn ontslag aangeboden maar we hebben met hem de afspraak dat hij ook dit jaar het tornooi organiseert. Het gaat dus zeker door en ik kan jullie al vertellen dat er al heel wat contacten zijn met gerenomeerde buitenlandse clubs. Het tornooi zal nog groeien ten opzichte van vorig jaar. Voor onze spelertjes is dat een unieke kans om tegen de toptalenten van hun leeftijd te kunnen spelen. Maar wat me vooral is bijgebleven is dat er in die drie dagen bijna 100 vrijwilligers klaar stonden om te helpen, bijna 100! Dat was een hoopgevend signaal. Tijdens de organisatie van Racing 100 en van het jeugdtornooi kan je medewerkers werven. Je kan zien welk potentieel die mensen hebben om ze nadien in te passen binnen de werking van Racing. Wat dat betreft zit er heel wat jeugdig enthousiasme klaar om ook hun deel in het bestuur van Racing te doen. Een Chrisophe ***** bijvoorbeeld, die op de Racing 100-vieringen en het jeugdtornooi en in zijn functie als pers- en communicatieverantwoordelijke toch heeft laten zien dat hij klaar is voor meer.”
Hiermee sluiten we het eerste deel van het interview af. Deel twee verschijnt dit weekend nog en zal de heenronde van het huidige seizoen overlopen. We staan uitgebreid stil bij het ontslag van Joël Hendrickx en Edmon Phlips zal er ook de krijtlijnen in uiteenzetten van het nieuwe beleid.