|
Post by Yin Yang on Aug 10, 2007 15:11:50 GMT -5
639 hooligans missen start voetbalcompetitie
Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen vrijdag mogen 639 supporters de stadions tijdelijk niet in omdat ze zich misdragen hebben of geweld hebben gepleegd.
Dat schrijven de dagbladen De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk vrijdag.
In eerste klasse heeft Racing Genk met 38 stadionverboden de trieste eer om de ranglijst aan te voeren, voor Germinal B**rsch*t en Club Brugge. De vurige Standard-aanhang staat met 27 stadionverboden maar op de vijfde plaats. Cercle Brugge en Westerlo doen het nog veel beter, met telkens maar een stadionverbod. En bij Moeskroen is er zelfs niet een.
Antwerpen
De Antwerpse clubs zijn er het slechtst aan toe. Germinal B**rsch*t staat in eerste klasse op de tweede plaats. In tweede klasse doet Antwerp het veruit het slechtst met 71 stadionverboden. Lierse staat met 30 stadionverboden op de tweede plaats. En zelfs bij derdeklasser Turnhout zijn er 33 geschorste supporters.
De jongste jaren is er een stijgend aantal processen-verbaal wegens wangedrag van voetbalsupporters. Voor het seizoen 2006-2007 ontving de voetbalcel van Binnenlandse Zaken 1.530 processen-verbaal, meer dan dubbel zoveel als voor het seizoen 2004-2005. Dat leidde vorig seizoen tot 967 stadionverboden.
1 Antwerp 71 2 Genk 38 3 G*A 37 4 FCb 35 5 Turnhout 33 6 Lierse 30 7 anderlecht 28 8 Standard 24 9 Lokeren 21 10 Racing mechelen 21 11 YRKVM
|
|
|
Post by Bink on Aug 28, 2007 15:41:36 GMT -5
Klopt deze lijst wel, kan mij niet voorstellen da Turnhout meer SV's heeft dan sommige ander clubs er onder?
|
|
beire
New Member
Posts: 20
|
Post by beire on Aug 30, 2007 3:58:08 GMT -5
wss met de match tegen Geel. Ik zal't is navragen via ene van Turnhout die dak zie op Standard...
|
|
|
Post by Bink on Sept 1, 2007 2:17:55 GMT -5
en er zijn er die dees jaar trugkeren die vorig jaar een stadionverbod hadden! Word weer een plezant matchke tegen G**l!!! Mss da'k wel is afkom tegen Aalst! Groeten aan de ploeg van 't stad van de ploeg van de kempen!
|
|
|
Post by Yin Yang on Nov 13, 2007 13:02:28 GMT -5
De Morgen 13/11/07 schreef: Waarom hooliganisme in België naar de marge verdreven is
Hoe zou het nog met het hooliganisme zijn? Alive and kicking, zou je denken na de voetbalrellen die een supporter van Lazio dit weekend het leven kostten. De cijfers én de specialisten terzake vertellen echter een ander verhaal.
ANTWERPEN l Eerder dan een teken van leven zou het drama met fatale afloop wel eens een laatste stuiptrekking van het hooliganisme kunnen zijn.
Even een duik in het digitale tekstarchief van De Morgen. Een zoekopdracht met als trefwoord 'hooliganisme' leert dat het woord dit jaar in deze krant veertien keer werd gebruikt. Dat is minder de verdienste van de X-side dan die van A.F.Th. van der Heijden, de schrijver die zijn collega Grunberg er onlangs van beschuldigde "een vuil soort hooliganisme" te bedrijven en met die quote drie keer in onze krant kwam.
Het verschil met pakweg 2000, toen het woord 104 keer in De Morgen werd gebruikt, is bijna te groot om toeval te zijn. De vraag dringt zich dan ook op: zou er iets aan de hand zijn met het hooliganisme?
Blikken we even terug naar afgelopen zondag, toen op het Kiel G*A-Anderlecht werd gespeeld, een match die traditiegetrouw geldt als een van de grote risicomatchen van het jaar. Marc Schoetens, ex-De Morgen-redacteur en kenner van het hooliganisme, was in het stadion en noteerde welgeteld één incident. "Enkele Beerschotfans werden opgepakt omdat ze zich van het ene tribunevak naar het andere wilden verplaatsen", aldus Schoetens. De wanderlustige fans hadden volgens hem uitsluitend goede bedoelingen. Ze wilden naar het andere vak omdat daar, aldus onze man ter plaatse, "een bangelijke sfeer hing".
Het incident is volgens Schoetens illustratief voor de neergang van het hooliganisme. Schoetens gewaagt van een tendens die al een paar jaar aan de gang is en geeft er meteen ook een eenvoudige verklaring voor: "de strenge repressie met stadionverboden en hoge geldboetes".
Die 'repressie' blijkt zelfs de harde kern schrik aan te jagen. "Van de oudere hooligans, nu allemaal 30 en 40 jaar, hebben de meesten wijselijk een stapje teruggezet. De jaren '90, waarin groepen zoals de zeventig hooligans van de Antwerp Casual Crew bijna wekelijks op de vuist gingen met tegenstanders en politie, zijn voorgoed voorbij."
Spotters
Uit cijfers van de Voetbalcel, het orgaan dat in opdracht van Binnenlandse Zaken het voetbalgeweld moet inperken, blijkt dat in 2007 al meer dan 1.000 stadionverboden werden opgelegd, een absoluut record. Hetzelfde met de boetes, die dit jaar wel eens de historische kaap van een half miljoen euro zouden kunnen ronden.
Uit die cijfers zou je kunnen afleiden dat het hooliganisme net floreert, maar dat is volgens Jo Vanhecke van de Voetbalcel een foute conclusie. "De cijfers zeggen alles over de strengheid van onze aanpak. Uit alles blijkt ook dat het de juiste aanpak is. Het probleem van het hooliganisme is niet helemaal verdwenen, nee, maar het is wel beheersbaar geworden. In die mate zelfs dat we vandaag 35 procent minder politiemensen moeten inzetten dan drie jaar geleden."
Het hooliganisme is nog niet helemaal de kop ingedrukt, betoogt Vanhecke, "maar het heeft wel niet meer dezelfde mobilisatiecapaciteit als vroeger. De vooraf afgesproken veldslagen lokken steeds minder volk. Vroeger was het soms honderd man tegen honderd. Tegenwoordig zijn de groepjes veel kleiner, als de afspraken al doorgaan. Onze spotters houden dat op alle mogelijke manieren in de gaten. De schrik om gepakt te worden is bijzonder groot."
Behalve strenger is de aanpak de laatste jaren ook veel discreter geworden. Dat laatste is minstens zo belangrijk, zegt Schoetens: "Vooral in Antwerpen, waar men heeft af te rekenen met de harde kernen van Antwerp FC en B**rsch*t, heeft de politie de situatie goed in de hand. In plaats van het grote machtsvertoon, met politie in gevechtsuitrusting, paarden en waterkanonnen, is er gekozen voor een onopvallender aanpak. Op de eerste lijn staan de zogenaamde spotters, inspecteurs in burger die de hooligans met naam en faam kennen. Zij worden bijgestaan door niet-geüniformeerde arrestatieteams, die relschoppers uit het publiek plukken en wegvoeren. Komt het toch tot zware incidenten, dan wordt alsnog de oproerpolitie ingezet."
Als er vandaag nog een ernstig probleem van hooliganisme bestaat, dan vooral in de lagere regionen van de competitie. "Ook daarvoor zijn er aanwijsbare redenen", zegt Schoetens. "De clubs hebben verouderde stadions en zijn niet voldoende uitgerust om supportersgroepen te scheiden. Bovendien wordt er veel minder politie op de been gebracht. Zo waren er afgelopen zaterdag nog problemen na afloop van de derdeklassewedstrijd Racing Mechelen-Eendracht Aalst, waarbij het waterkanon werd ingezet. Het weekend daarvoor was er een harde confrontatie tussen hooligans van de tweedeklassers Lierse en Kortrijk, waarbij aan weerskanten gewonden vielen."
De tendens was Vanhecke ook al opgevallen, maar baart hem voorlopig niet al te veel zorgen. "Het gaat meestal om ploegen die vroeger in de eerste klasse hebben gespeeld, zoals La Louvière. Die clubs nemen de hooligancultuur mee naar de lagere regionen. Maar het is niet zo dat ze daar onder de radar blijven. We houden ze ook daar in de gaten."
Veldslagen als die van het afgelopen weekend in Italië zullen volgens Vanhecke in de toekomst minder en minder voorkomen. "Drie weken geleden was ik nog in Italië, op studiereis. Ook daar is er een nieuwe, veel strengere voetbalwet ingevoerd. Alleen is die wet er nog maar een jaar oud en vergt het tijd vooraleer de hooligans de boodschap echt begrijpen."
Begrijpen of niet, de hooligan is volgens Schoetens sowieso een bedreigde soort. Want zoals dat gaat met generaties, blijkt ook de nieuwe generatie hooligans niet meer zo straf als de oude. "Second life-hooligans", zo noemt Schoetens de jongere hooligans die zich meer van de muis bedienen dan van de baseballbat.
"Er worden nog steeds afspraken gemaakt voor vechtpartijen op verre afstand van de stadions en uit het zicht van de politie - bijvoorbeeld op een parking naast de snelweg, zoals zondag ook gebeurd is tussen de tifosi van Juventus en Lazio Roma. Maar tot vechten komt het haast nooit. De reden: het internet. De nieuwe hooligans zijn minder actief dan hun voorgangers en hebben vaak enkel virtueel contact met hun tegenstanders. Er wordt veel gedreigd en er is veel verbaal geweld, vooral via websites en mobiele telefoons, maar van de geplande veldslagen komt meestal niets in huis. Ik noem hen virtuele hooligans."
|
|
|
Post by antwerplad on Jan 12, 2008 6:12:14 GMT -5
Gisteren op het late avondnieuws van één
De hoofd van de veiligheid van de federale politie gaf een interview. Hij zei letterlijk: het georganiseerde gedeelte van hooliganisme zal ZEKER uitgeroeid geraken.
|
|
|
Post by wowposter on Nov 6, 2008 21:10:14 GMT -5
|
|